Mađarska uvodi porez na sva pića i hranu sa visokom količinom šećera, soli i kofeina

Bez autora
Jul 13 2011

Mađarski parlament odobrio je uvođenje poreza, koji će se od septembra primenjivati na sva pića i hranu sa visokom količinom šećera, soli i kofeina. Skupština u kojoj partija konzervativnog premijera Viktora Orbána ima dvotrećinsku većinu, usvojila je ovu meru sa 255 glasova za, 54 protiv i 36 uzdržanih.Porez će se pre svega odnositi na slane ili slatke kekse, na energetske napitke i pakovane kolače. Taksa će iznositi 5 forinti po litru za pića i 250 forinti po litru za energetske napitke i između 100 i 200 forinti za biskvite i kolače...

Mađarska uvodi porez na sva pića i hranu sa visokom količinom šećera, soli i kofeinaMađarski parlament odobrio je uvođenje poreza, koji će se od septembra primenjivati na sva pića i hranu sa visokom količinom šećera, soli i kofeina. Skupština u kojoj partija konzervativnog premijera Viktora Orbána ima dvotrećinsku većinu, usvojila je ovu meru sa 255 glasova za, 54 protiv i 36 uzdržanih.

Porez će se pre svega odnositi na slane ili slatke kekse, na energetske napitke i pakovane kolače.

Taksa će iznositi 5 forinti po litru za pića i 250 forinti po litru za energetske napitke i između 100 i 200 forinti za biskvite i kolače. Jedan evro je oko 270 forinti. 

Posle uvođenja kontroverznih poreza na banke, kompanije za telekomunikacije, energiju i distribuciju mađarska vlada najavila je sredinom marta uvođenje ovog poreza. 

Ministarstvo ekonomije tada je napisalo da će se razmatrati mogući efekti uvođenja takvog poreza zato što su studije proteklih godina o načinu ishrane Mađara i njenom uticaju na njihovo zdravlje pokazale porast problema vezanih za prekomerno unošenje masti i soli.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik